Patara Antik Kenti

Harita (enlem, boylam)36.265218, 29.314172

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılını Patara Yılı olarak ilan etti. 2018 yılında Troia, 2019'da Göbeklitepe ilan edilmişti. Bu ilan ile, 2020 yılında Patara Antik Kentinin kazı çalışmalarının hızlanacağı ve çok sayıda ziyaretçi çekeceği düşünülüyor. Patara Antik Kenti, bir çok açıdan ziyareti hak eden, özel bir yer...

Patara Kenti, Likya'nın Helenistik dönem başkenti. Zamanında liman şehri olarak inşa edilmiş kent, yüzyıllar içinde denizle arası kumla dolduğu için liman özelliğini kaybetmiş. Akdeniz deniz ticaretinde önemli bir yer edinen kent, kısa zamanda büyük refaha kavuşmuş. 1988 yılında başlayan kazılar sonucunda ortaya meclis binası, tiyatro, zafer takları, bulvar, hamam, tahıl ambarı ve tarihin bulunan en eski deniz feneri çıkarılmış. Kalıntıların çok daha büyük bir alana yayıldığı fark ediliyor ve bir yandan devam eden kazı çalışmalarını izleyebiliyorsunuz. 

Patara Antik Kentinin içinde yer alan Likya Birliği'nin Meclis Binası, dünyanın ayakta kalan ilk meclis binası olarak tanınıyor. M.Ö 167'de Romalılardan kazanılan özgürlüğün ardından, Likya kentlerinin demokratik bir yasa çerçevesi içinde oylama esaslı seçimle yönetilmelerine dayalı 'birlik' kurulmuş. Strabon'a göre, Likya Birliği Meclisi'nde oy hakkına sahip 23 kent var. En büyük altı kent, Patara, Tlos, Pinara, Xantos, Myra ve Olimpos, üç oy hakkına sahip. Meclis Binası, TBMM tarafından restore edilerek neredeyse eski haline döndürülmüş.

Roma İmparatoru Neron’un, yaklaşık 2 bin yıl önce Patara’ya iki deniz feneri yaptırdığı ve bu fenerlerin büyük bir tsunamiyle yıkıldığı düşünülüyor. Yapılan kazı çalışmaları ve araştırmalar sonucunda Patara Deniz Feneri’nin yapı taşlarının tamamı ortaya çıkarılmış. 26 metrelik fenerin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Günümüzde Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas (Aziz Nikolas) M.Ö 4. yy'da Patara'da doğmuş.  Ortodoks hiristiyanlarının ünlü azizi daha sonra piskoposluk yapmak için Myra kentine (Demre) yerleşmiş.

Osmanlı döneminde de kullanılan Patara kentinin içinde 1905 yılında inşa edilmiş ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu da yer alıyor. 

Patara Antik Kenti'ni ziyarete geldiğinizde caretta caretta'ları ile ünlü, Türkiye'nin en uzun plajı Patara Plajı'nı da görebilirsiniz. Patara Antik kent ile Patara plajının arası 1 km. Ören yeri için ödediğiniz giriş ücreti plaja giriş için de geçerli. 

Patara Antik Kenti, Fethiye-Kalkan arasında yer alan Kaş'a bağlı Gelemiş Köyünde bulunuyor. Kaş'tan minibüsle gelmek isteyenler otogardan yarım saatte bir kalkan minibüslere binebilirler. Her gün açık olan Patara ören yerinin ziyaret saatleri yaz döneminde(15 Nisan-2 Ekim) 8.30 - 19.30. Giriş ücreti 24 TL. Ama isterseniz 70 TL  ödeyerek gişeden hemen müze kartı alabiliyorsunuz. Müze kartı almaktan çekinmeyin, Kaş tatilinde bol bol kullanacağınız kesin. Kış döneminde (3 Ekim-14 Nisan) ziyaret saatleri 8.30 -17.00 olarak belirlenmiş. 

Patara Antik Kenti'ne yakın konaklamak isteyenler, kente en yakın yerleşim yeri olan 1.7 km uzaklıktaki Gelemiş Köyündeki pansiyon, otel ve apartlardan faydalanabilirler. 

Araba ile Patara :

Patara - Kaş 45 km
Patara - Kalkan 15 km
Patara  - Fethiye 81 km
Patara - Antalya  376 km