Meis Adası

Yunanistan'ın en küçük ve en uzaktaki adası Meis. Yunanistan'ın ona en yakın adasından(Rodos) 125 km uzaklıkta iken Kaş'tan sadece 6 km uzaklıkta bulunuyor. 11 km2 yüzölçümü ile etrafındaki irili ufaklı adaların en büyüğü. Resmi ismi Megisti(büyük) buradan geliyor. Ada halkı daha çok Kastelorizo ismini kullanıyor. İki dünya savaşı arasında adaya hakim olan İtalyanların etkisi ile, İtalyanca Castello Rosso(kırmızı kale)'dan geliyor bu isim. Kalenin üzerine kurulu olduğu kayaların kırmızı renginden esinlenilmiş olduğu düşünülüyor. Meis ise sadece Türklerin kullandığı bir isim.

Adanın sadece Kaş'a bakan kuzey kısmında yerleşimi bulunuyor. Adanın büyük kısmı kayalık olduğu için yerleşim çanak şeklindeki limanın etrafına toplanmış. Rum mimarisine özgü pastel renkli, bakımlı evleri ile etkileyici bir giriş yapılıyor adaya tekne ile...

1991 yılı en iyi yabancı film Oscarını alan ‘Mediterrenio’ filmi Meis'de çekilmiş (https://www.youtube.com/watch?v=wkn_CeorAwo).  Bu filmden sonra adada turizm canlandığı görülmüş. Adayla ilgili ufak bir not daha, Yılmaz Güney 1981 yılında bir günlük izin ile hapisten çıktığında, Kaş'tan Yunanistan'a bağlı Meis adasına, oradan da İsviçre'ye kaçmış. Daha sonra Fransa'ya geçerek, yaşamının geri kalanını orada geçmiş.

Meis'e Yunanistan'dan ulaşım Rodos adasından yazın her gün kalkan iki feribot ile sağlanıyor ve yolculuk 3 saat sürüyor. Ayrıca yaz döneminde Rodos'tan düzenli uçak seferleri de düzenleniyor. Türkiye'den sadece Kaş'tan yolcu taşıyan iki tekne ile ulaşım sağlanıyor.

Adanın turizmi yaz boyunca özellikle Kaş'tan gelen turistlerle canlanıyor. Meis'de cep telefonlarınızı operatörünüz değiştirmeden kullanabiliyorsunuz. Restoran, kafe ve tüm dükkanlarda Türk lirası ile ödeme yapabiliyorsunuz. Çünkü Meisliler'de  birçok ihtiyaçlarını Kaş'ta giderdikleri için lira kullanıyorlar. Bazı restoranların menüsünde artık Türkçe açıklamalar da bulunuyor. Meze fiyatları 4-5 euro, deniz ürünleri mezeleri 9- 15 euro arasında. Dönüşte Duty free'den alışveriş yapmanız da mümkün.

Tarihi

1512 - 1915 yılları arasında Osmanlı toprağı olan ada, 1. Dünya savaşından sonra 1920'de İtalyanların kontrolüne geçiyor. 1943'de İngilizler yönetmeye başlıyor. 2.Dünya savaşında Alman hava bombardımanı ihtimaline karşı İngilizler tüm ada halkını Mısır'a gönderiyorlar. Çoğu buradan geri dönmüyor ve Avustralya'ya göçüyorlar. Savaşta bombalanan ve yangına uğrayan evlerin yarısı yok oluyor. Meis, 1948'de tekrar Yunanistan'a bağlanıyor ama nüfus olarak eski canlılığına artık hiç ulaşamıyor.

Tarihteki Önemi

Meis Adası, Akdeniz deniz ticaretinde önemli bir yere sahip. Adanın doğal olarak korunaklı ve derin olan limanı, büyük gemilerin demir atması için ideal bir yapıya sahip. Zamanında Mısır'dan Anadolu'ya odun kömürü almak için gelen gemiler adaya yanaşırmış. Odun kömürü, bakliyat gibi mallar Kaş'tan Meis'e gelir, oradan büyük gemilerle Mısır'a götürülürmüş.