Antiphellos Antik Kenti
Kaş'ın üzerine kurulu olduğu Antiphellos Kenti, Likya Medeniyeti'nin önemli liman kentlerinden biri. Çukurbağ köyüne yakın Phellos Antik kentinin limanı olarak kurulmuş ama zaman içinde sedir ağacı ticareti ile zengin bir kent haline gelerek Phellos'tan ayrılmış.
Antik kentten günümüze kalan kalıntılar Kaş merkezinde dağınık bir şekilde görülebiliyor. Antik tiyatro dışındaki kalıntılar maalesef kendi haline bırakılmış.
- Antik tiyatro, Anadolu'da denize dönük inşa edilmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıyor. Helenistik döneme ait olan tiyatro, bölgenin yerel kesme kireç taşlarından yapılmış ve 3000 kişilik kapasitesi bulunuyor. 2008 yılında restore edilen tiyatro güneşin batışını seyretmek için harika bir nokta. Girişi ücretsiz.
- Tiyatronun etrafının nekrapol alanı olduğu, farklı dönemlere ait mezarlardan anlaşılıyor. Antik tiyatroya yakın bir noktada, ana kayaya oyularak yapılmış dor tipi bir mezar dikkat çekiyor. Akdam Dor Gömütü denilen mezarın içindeki elele tutuşmuş kadın figürlerinin Likya'da başka örneği yok. Süslemeler, içeride yakılan ateşten dolayı is ile kaplanmış ve şu anda görülmüyor.
- Uzun Çarşı'nın girişindeki Kral Mezarı, günümüze kadar en bozulmadan gelmiş lahitlerden biri. Aslında bir krala ait olup olmadığı bilinmiyor, bu ismi üzerinde aslan başları olmasından dolayı almış. Merkezde, pazar yerinde, limanın girişinde, jandarma binasının deniz tarafında 3 sağlam lahit daha bulunuyor. Etrafa saçılmış sadece lahit kapakları da pek çok yerde görülüyor.
- Kaş'ın arkasındaki kayalık tepeye doğru baktığınızda(uyuyan dev) iki tane eski dönem kaya mezarını görebiliyorsunuz. Antiphellos'un erken dönemina ait bu kaya mezarlarından meydanın arkasındaki bir sokakta ve sahil güvenliğin önünde de görülüyor.
- Likya antik kentlerinin su sistemleri sarnıçlara dayalı. Antiphellos'un Helenistik ve Roma döneminden kalma çok sayıda sarnıcından sadece iki tanesi ayakta kalmış. Kaş Limanda, Echo Bar'ın yanındaki sarnıç ışıklandırılarak ziyarete açılmış. Ana kayanın oyulması ile yapılmış sarnıcın çatısını 7 sütun taşıyor. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
- Antik tiyatroya giden yol üzerinde farkedeceğiniz kesme taşlı kalıntının Helenistik döneme ait bir tapınak olduğu düşünülüyor. Bu kalıntının etrafına Kaş'ta bulunan lahit parçaları da konulmuş.