Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı

Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı

260 km2 lik Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı binden fazla deniz türü ile Akdeniz'in en zengin bölgelerinden sayılıyor. İnsanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve WWF Türkiye tarafından desteklenen proje ile nesli tükenmekte olan türlerin korunması hedefleniyor.

Son yıllardaki orfoz, lahoz, fangri gibi balık türlerinin sayısında düşüş, deniz canlılarının oksijen kaynağı olan deniz çayırlarında azalma ve yasa dışı avcılıkta artışla gündeme gelen proje ile bölgedeki bazı alanlarda dalış ve her türlü su ürünü avcılığı yasaklanmış.  2012 yılında ilan edilen bu özel alanlarda balık durumunda iyileşme gözlenmeye başlanmış bile.

Dalış Kulüpleri koruma alanı ile ilgili oldukça hassas, dalış eğitimlerine katılanlara su altında sadece izleyici olmaları ile ilgili teşvik ediyorlar. Teknelerini deniz çayırları üzerinde demirlemiyorlar.  

Kaş ve civarında boyu 45 cm'den küçük orfoz balığının avlanması ve satılması yasak. Ama belirli boyun altındaki balıkların hala zıpkınla avlandığı ve bazı restoranların satışını yaptığı görülüyor.  Ziyaretçilerin bu konuda bilinçli olması ve konuyla ilgili restoran ya da kişi ihbarlarını Alo Gıda Hattı 174 'e ya da Kaş Sahil Güvenliğe yapması destek sağlayacaktır.